Bompeti Iyeli

Biografie Bompeti Iyeli – choreograaf en artistiek leider
Mijn naam is Bompeti Iyeli, geboren in 1977, Kinshasa- Democratische Republiek Congo (Centraal Afrika). In Burundi (buurland Congo) ging ik naar een internationale basisschool en na de middelbare school volgde ik de studie Bouwkunde aan de Universiteit van Bujumbura. In 1996 voltooide ik deze studie als Civiel Ingenieur.

Een jaar later (1997) kwam ik naar Nederland om mij als professioneel basketballer te ontwikkelen. Helaas kwam na twee jaar noodgedwongen een einde aan deze carrière vanwege een rugblessure. Ik studeerde vervolgens twee jaar Bedrijfseconomie (Hogeschool Diemen) en inmiddels heb ik ruim tien jaar werkervaring in de financiële dienstverlening waardoor ik kon integreren in de Nederlandse persoon- en bedrijfscultuur.

Zoals alle Afrikaanse kinderen groeide ook ik op met de authentieke Afrikaanse dans en muziek. Al op de basisschool en op feesten dansten we een mix van zelfgemaakte choreografieën van de Afrikaanse Soukous en Ndombolo en de westerse hip hop, streetdance en breakdance. Hiermee was de dansbasis gelegd! Ook bij mij was er echter nog geen sprake van een danscarrière: "Eerst je diploma behalen" vonden ook mijn ouders.

In 2000 maakte ik op een Senegalees feest kennis met mijn latere djembé docent: Oké Sene. Hij inspireerde me dusdanig dat ik besloot om djembé lessen te gaan volgen. Natuurlijk bleef ik dansen en ik specialiseerde me in salsa, merengue, cha cha cha, bachata, country line dance, capoeira en dansimprovisatie . Zo ontstond een unieke Afrikaanse combinatie van djembé spelen, salsa dansen en Afrikaanse dans, gecombineerd met de westerse hip hop, streetdance en breakdance. Algauw werd ik regelmatig gevraagd om workshops te geven voor allerlei gelegenheden en gaf ik dansles op verschillende dansscholen. Daarnaast  trad ik op in diverse shows in alle dansstijlen. Hieruit ontstond de behoefte om mijn kennis en ervaring op zakelijk en artistiek gebied te combineren en van daar uit een eigen bedrijf te beginnen. Sinds 2006 run ik met veel succes Evenementenbureau Okapi Events gevestigd in Den Haag en Antwerpen (België).

En toen... toen maakte ik kennis met West-Afrikaanse dans uit Guinee en dat voelde voor mij als thuiskomen! Strak en compact, ritmische bewegingen met het hele lichaam; hierin wilde ik me gaan specialiseren. Ik ben daarvoor naar Conakry (Guinee) gegaan om te trainen bij het bekende ballet "Djoliba" en mijn dansstijl ontwikkelde zich tot een getrouwe weergave van de Guinese tradities.

In 2005 startte ik de dansopleiding tot choreograaf aan het "Centre Dooplé-Académie de Danse Africaine" in Parijs onder leiding van Alphonse Tierou. Naast dans en choreografie werden diverse facetten van de danswereld belicht, zoals: kostuums, decors, beelden, maskers en het gebruik van het menselijk lichaam. Onderling wisselden de dansers hun diverse dansstijlen uit en hieruit voortvloeiend, samen met mijn eerdere danservaring, ontwikkelde zich mijn eigen, specifieke dansstijl. In 2006 ging ik weer terug naar Parijs om mijn Afrikaanse danservaring verder uit te diepen, deze keer bij het "Centre Momboye", onder leiding van Georges Momboye.

De volgende stap was voor mij een logisch gevolg van de voorgaanden, namelijk het samenbrengen van muziek, dans en theater vanuit de Afrikaanse cultuur in de vorm van muziektheater. Ik creëerde een stuk gebaseerd op het ballet van "Djoliba Guinée-Conakry". Vanwege de hoge kosten die een dergelijk project met zich meebrengt en al het papierwerk dat erbij kwam kijken (zoals het verkrijgen van de visums voor de artiesten), moest ik helaas van dit idee afstappen. Door Okapi Events heb ik inmiddels een breed netwerk en een nauwe samenwerking opgebouwd met een groep professionele Afrikaanse artiesten uit Nederland en België, waarmee ik met trots mijn eerste theaterproductie tot stand heb gebracht: "Joko".