Educatie - CJP


Workshops en danstheaters voor scholen

La Compagnie Bina Africa biedt aan alle leeftijdscategorieën in het onderwijs de gelegenheid in contact te komen met de cultuur van andere delen van de wereld door onze workshops en danstheaters aangepast voor scholen. Wij verzorgen ook voorstellingen op maat gebaseerd op interactie tussen de artiesten en de leerlingen.

"Joko" school versie

Doelgroep: Voortgezet onderwijs
Periode dat de show beschikbaar is: mei t/m juli en september t/m december 2011.
Voorbereiding: (3 keuzemogelijkheden)

1. Afrikaanse dans:
Ter voorbereiding op het bekijken van "Joko" kunnen leerlingen de inleiding Afrikaanse dans volgen. In de inleiding gaat de artistiek leider dieper in op wat Afrikaanse dans inhoud, hoe een werkdag van een danser eruit ziet en hoe het idee is ontstaan dat donkere mensen  beter zouden dansen dan blanke?

2. Dansworkshop naar keuze:
Voorafgaand aan het bekijken van "Joko" kunnen de leerlingen in een dansworkshop kennis maken met de dansstijl van La Compagnie Bina Africa. Er wordt een korte uitleg gegeven over de gekozen dansstijl, zijn afkomst en het ontstaan ervan. De leerlingen leren basisbewegingen dat ze later in de workshop gaan toepassen om tot een kleine uitvoering te komen. Wat denk je bijvoorbeeld van onze unieke en originele dansworkshops: Afrikaanse dans, Bollywood Dance, Buikdans, Country line dance, Limbo dance, Merengue, Reggeaton, Salsa, Samba, Streetdance, Zouk?

3. Muziekworkshop naar keuze:
Ook hier wordt een korte uitleg gegeven over het gekozen muziekinstrument, zijn afkomst en het ontstaan ervan. De leerlingen leren basisritmes dat ze later in de workshop gaan gebruiken om tot een kleine uitvoering te komen.
Al deze workshops kunnen plaatsvinden in een geschikte ruimte op school en duren circa 1 uurtje. Wat denk je bijvoorbeeld van onze unieke en originele muziekworkshops: Djembe, Doundoun, Sabar, Darbuka, Krin, Kalebas.

Inleiding theatertechniek:
De voorstelling "Joko" begint met een inleiding  theatertechniek. Hierin wordt uitgelegd hoe wij van de mogelijkheid gebruik maken om verschillende soorten dans te mixen in een show,  het spelen van live percussie en het gebruik van showkleding in het theater. Tijdens de voorstelling kunnen de leerlingen zien welke Afrikaanse muziek instrumenten en kostuums worden gebruikt bij "Joko" en welke effecten de kostuums geven in combinatie met  de  lichtinval tijdens de voorstelling. De inleiding duurt circa 20 minuten.

Dans-theatervoorstelling:
De voorstelling "Joko" wordt gedanst door de dansers van “La Compagnie Bina Africa“, de voorstelling duurt circa 40 minuten en kan tijdens schooltijd gespeeld worden, zowel in een theaterzaal geregeld door de school of in een geschikte ruimte op school.

Nagesprek met de dansers:
Na afloop van de voorstelling "Joko" kunnen de leerlingen in een nagesprek vragen stellen aan de dansers. Ongeveer 20 minuten.
Het is zeker aan te bevelen om zowel een voorbereiding als een nagesprek aan te bieden aan de leerlingen, zo krijgen zij een volledig beeld over het showelement tijdens theaterproducties. We zijn flexibel als er door gebrek aan tijd of ruimte een ander voorstel wordt gedaan. La compagnie Bina Afrika kan het programma desgewenst aanpassen aan jullie mogelijkheden.

Voor kinderen, door kinderen
Je workshop ondersteunt kansarme kinderen in Congo - Kinshasa.
30% van de opbrengst van je workshop gaat rechtstreeks naar ons goede doel. Tijdens de workshop steun je zo op een sympathieke manier de kinderen in Congo.

Stichting Bayabi Foundation
Met alle plezier houden wij een lezing over het land Congo-Kinshasa, de levensomstandigheden van de kinderen daar, het ontstaan van onze stichting en hoe wij ons doel trachten te verwezenlijken.
Dankzij de inzet van alle kinderen is vooruitgang mogelijk, ook voor de kinderen in Kongo, jullie school kan ons hierbij extra helpen door het organiseren van allerhande activiteiten ten voordele van Congolese kinderen voor de aanschaf van schoolbanken, schoolmateriaal, sportmateriaal, enz.

Wij helpen jullie graag met het bedenken van mogelijke activiteiten, bv. Tijdens schoolfeesten, werkprojecten, integratie, godsdienstlessen…
Mede door jullie steun kunnen ook de Congolese kinderen met vertrouwen en vol goede moed hun school afmaken. Voor meer informatie omtrent ons stichting, zie www.bayabi.org .