La Compagnie Bina Africa

Hoofdchoreograaf en danseres Saly Djiba, afkomstig uit Senegal en de van oorsprong Congolese Bompeti Iyeli (choreograaf, danser en artistiek leider) hebben de afgelopen vijf jaar twee choreografieën ("Joko" en "La main de Dieu") gemaakt op Afrikaanse live muziek. In hun voorstellingen gaan dans, muziek en theater een samenspel aan. Regelmatig werken zij ook buiten het theater op festivals en scholen om de hedendaagse dans uit Afrika en (Zuid) Amerika aan een breed publiek te presenteren.

De aandacht voor de hedendaagse Afrikaanse dans is de afgelopen jaren in Europa sterk toegenomen. Toch is het Europese publiek nog grotendeels onbekend met deze dansvorm. De nieuwe generatie choreografen uit Afrika hebben zich tot doel gesteld om de stereotype exotische en folkloristische dans en muziek uit Afrika achter zich te laten. Dit was immers voor vele jaren het enige gezicht van Afrika: een cultuur beperkt door traditie.
Saly Djiba en Bompeti Iyeli maken deel uit van deze nieuwe beweging en zij verdedigen en pleiten voor meer creativiteit en een krachtige en originele eigentijdse Afrikaanse dans zonder daarbij de oorspronkelijkheid van de Afrikaanse dans te verloochenen. Zij combineren fusion en cross-overs van traditionele Afrikaanse dansstijlen met moderne dansvormen zoals streetdance, breakdance, jazz, capoeira, salsa en dansimprovisatie. Het gezelschap speelt in op de moderne maatschappij waarin diverse culturen samengaan.

La Compagnie Bina Africa bestaat uit zeven dansers en vier muzikanten, allemaal professionele artiesten, afkomstig uit Senegal, Guinee (Conakry), Ivoorkust, Democratische Republiek Congo en Martinique. Met de artiesten, allen gevestigd in België en Nederland, hoopt dit internationale gezelschap een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de hedendaagse en dynamische Afrikaanse en (Zuid) Amerikaanse dans.

Linkpartners

Okapi-Events
Vrijgezellen feesten, teambuilding, workshps op je eigen locatie

Salsa Antwerpen Events
Salsa dansen en cocktails maken in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Aalst, Kortrijk, Mechelen

Cocktails Maken Events
Onze cocktail shakers bieden je de workshop cocktails shaken/maken aan op je eigen locatie voor groepen

Djembe Antwerpen Events
Djembe workshop en Afrikaanse dans workshop op je eigen locatie